Organizatia Internationala a Francofoniei, fondata la initiativa a trei lideri africani.
Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), denumirea sub care se vor reuni miercuri si joi la Bucuresti delegatii la cel mai inalt nivel din 63 de state membre, asociate sau observatoare, a fost creata in urma cu 36 de ani, la propunerea a trei sefi de stat din Africa si a suveranului cambodgian.
Adepti ai unei linii pro-occidentale - spre deosebire de multi dintre liderii Africii postcoloniale -, senegalezul Leopold Sedar Senghor, tunisianul Habib Bourguiba, regele cambodgian Norodom Sihanouk si presedintele Nigerului, Hamani Diori, au avut initiativa crearii unei Agentii de Cooperare Tehnica si Culturala (ACCT). Tratatul a fost semnat de 21 de state pe 20 martie 1970, de la Niamey, capitala Nigerului.
In 1986, organizatia deja extinsa dobandeste o puternica latura politica, prin organizarea la Paris a primei reuniuni a sefilor de stat si de guvern, reluata la fiecare doi ani in una dintre capitalele stelor membre.
OIF devine insa cu adevarat o organizatie cu caracter politic si cu capacitate de aplicare a liniilor adopate la sommet-urile bienale in 1995, cand, la Cotonou, capitala economica a Beninului, se decide infiintarea postului de secretar general al organizatiei si schimbarea denumirii in Agentia Francofoniei.
La reuniunea la nivel inalt de la Hanoi, din 1997, functia nou-creata ii revine prin vot lui Boutros Boutros-Ghali, pentru ca, dupa cinci ani, sa fie ales actualul secretar genaral, Abdou Diouf, succesorul lui Senghor la presedintia Senegalului.
In ciuda extinderii dimensiunii politice, Agentia Francofoniei isi stabileste abia in 2004 cele patru misiuni fundamentale. Liderii francofoni reuniti la Ouagadougou, in Burkina-Faso, stabilesc ca organizatia trebuie sa promoveze limba fraceza si diversitatea cultural-lingvista a membrilo