Barroso si Frattini cu justitia in spatesursa: Comisia EuropeanaDocumente:
Raportul de monitorizare complet (eng.)
(26.09.2006) PDF
Potrivit proiectului Raportului de monitorizare vazut de HotNews.ro, Comisia Europeana si Romania au stabilit patru obiective importante de indeplinit dupa aderare sub sanctiunea aplicarii clauzei de salvgardare pe justitie. Bulgaria are de indeplinit sase asemenea obiective.
Decizia privind activarea clauzei pe justitie se poate lua dupa aderare si ar duce la blocarea cooperarii judiciare directe (nemediate de Ministerul Justitiei ca in prezent) dintre instantele si parchetele romanesti si cele din statele membre ale UE, precum si la nerecunoasterea in UE a sentintelor pronuntate in Romania.
Acest proiect de Raport, din care prezentam fragmente, mai poate suferi mici modificari.
CSM, ANI, Agricultura si parlamentarii sunt marile probleme ale Romaniei
Potrivit proiectului de Raport consultat de HotNews.ro, la capitolul Justitie si lupta impotriva coruptiei, Romania are patru obiective post-aderare:
”Sa asigure un proces judiciar mai transparent si mai eficient mai ales prin cresterea capacitatii CSM. Romania trebuie sa raporteze si sa monitorizeze impactul noilor coduri de procedura penala si civila.
Sa stabileasca, precum a fost convenit, o agentie de integritate cu responsabilitati privind verificarea averilor si conflictelor de interese potentiale si cu posibilitatea de a emite decizii obligatorii care sa poata conduce la sanctiuni descurajante.
In baza progreselor deja inregistrate, sa continue investigatii profesioniste si impartiale in ce priveste acuzatiile de mare coruptie.
Sa ia noi masuri de prevenire si combatere a coruptiei, mai ales in ce priveste administratia locala.”
Proiectul de raport arata ca CSM,