Revolta impotriva premierului Ferenc Gyurcsany a intrat in faza pasnica.
Aceasta, dupa ce politia ungara a imprastiat, sambata seara, si ultimele grupuri de extrema dreapta care ar fi amenintat sa declanseze din nou violentele in Budapesta.
Dupa o zi de proteste pasnice in fata Parlamentului, la care au participat peste 50.000 de oameni, cateva zeci de sustinatori ai MIEP (Partidul Dreptatii si Vietii - de extrema dreapta) s-au adunat in Piata Deac, unde formatiunea lor politica avea un cort electoral. Agitatorii care incercau sa initieze un protest ad-hoc au fost insa imediat prinsi de trupele de scutieri si „mascati”.
Potrivit manifestantilor, dupa aceasta actiune a politiei este exclus ca extremistii sa-si mai poata reveni si sa reia violente de tipul celor de saptamana trecuta, intrucat toti liderii lor se afla, deja, in „beciurile” politiei.
Pasnicii si „capetele rase”
Dupa ce apele s-au mai linistit la Budapesta, in Ungaria a inceput o adevarata dezbatere pe tema cauzelor reale ale incidentelor violente si manifestatiilor. „Cauze sociale nu sunt, pentru ca intrarea in UE nu a adus saracie la noi, ci prosperitate. E adevarat ca oamenii se plang ca nu au salariile pe care le doresc, dar probleme cu adevarat grave nu sunt.
Saptamana trecuta au arestat, de exemplu, un om al strazii. L-au prins pentru ca-si uitase telefonul mobil undeva”, ne-a povestit Kelem Karoly, redactor-sef al cotidianului „Nepszabazsag”.
El sustine ca exista doua categorii de manifestanti: cei care protesteaza pasnic pentru ca se simt jigniti de „minciunile” si politica paguboasa pentru buget a premierului Gyurcsany si cei violenti, care se simt tradati de toate partidele si care sunt greu de controlat pentru ca „nu gandesc ca oameni rationali”.
Categoriile descrise de Karoly s-au regasit, intr-adevar, in fata Parlamentului budapestan. Lukacs Denes, un t