Raportul de monitorizare ce va fi prezentat maine la Strasbourg ii critica dur pe adversarii reformei in justitie, facand trimiteri la actiunile UDMR si PC. Potrivit proiectului de raport la care a avut acces "Romania libera", Romania si Bulgaria pot fi sanctionate dupa aderare daca nu indeplinesc cateva "obiective cruciale".
Un inalt oficial european de la Bruxelles ne-a prezentat viziunea Comisiei Europene.
Data de 1 ianuarie 2007 nu mai este un mister. Barroso va obtine maine dimineata, in Colegiul Comisarilor, unanimitate pentru aderarea la termen. Dar presiunea asupra guvernului va continua si dupa aderare, existand pericolul activarii unor clauze sectoriale, ce inseamna sanctiuni si suspendarea unor drepturi de stat membru.
Patru obiective
Pana pe 31 martie, ambele tari trebuie sa indeplineasca niste obiective stabilite cu Comisia Europeana. In domeniul justitiei, Romania are de indeplinit patru asemenea obiective cruciale ("benchmarks"), iar Bulgaria sase. Primul se refera la "functionarea transparenta si eficienta" a CSM.
Apoi, Comisia cere "continuarea investigarii profesioniste si nepartizane a acuzatiilor de coruptie la nivel inalt". Se mai cer "masuri suplimentare de prevenire si lupta contra coruptiei, in special la nivelul adiministratiei locale". In fine, un punct concret Ð Agentia Nationala de Integritate (ANI).
ANI poate declansa clauza
"Infiintarea Agentiei intr-o forma pe care Comisia sa o considere corespunzatoare" e un "obiectiv crucial", a carui neindeplinire ar duce la aplicarea clauzei de salvgardare pe justitie", ne-a declarat un inalt oficial european de la Bruxelles. De altfel, comisarii Frattini si Rehn
l-au avertizat recent foarte dur pe liderul UDMR Marko Bela, principalul oponent al Agentiei care trebuie sa controleze averile demnitarilor.
Aplica