Peste jumatate dintre familiile din Romania, respectiv 53%, isi produc propriile alimente, mai mult decat oriunde altundeva in Uniunea Europeana. Procentul este valabil pentru gospodariile care cultiva legume si fructe sau care cresc animale pentru consumul propriu, arata un studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca. Totodata, peste o treime din populatia cu venituri ridicate isi rotunjeste bunastarea prin producerea propriilor alimente. Populatia saraca din Romania este obligata, intr-un procent relativ mare, sa apeleze la aceasta forma de procurare a hranei, releva studiul. Productia proprie de alimente pare sa reduca dificultatile economice, insa doar pana la un punct, doua din cinci familii nereusind sa se descurce financiar.
Una din trei familii are restante la intretinere
In ceea ce priveste defavorizarea, familiile autohtone nu-si pot permite in medie 3,4 elemente, necesitati; astfel, nivelul mediu de defavorizare in Romania este cu 36% mai mare decat tarile recent integrate in UE, si de peste 3 ori mai mare decat in Uniune. Potrivit studiului, 80% dintre gospodariile din tara se confrunta cu defavorizare multipla (nu isi pot permite doua sau mai multe elemente), iar persoanele cu venituri mici (96%), somerii, populatia rurala se confrunta cu riscuri mari de defavorizare multipla. Cu toate acestea, conform studiului, romanii sunt foarte optimisti in legatura cu viitorul si sunt caracterizati prin niveluri ridicate de fericire si de satisfactie generala fata de propria viata, in ciuda conditiilor materiale modeste, a calitatii slabe a locuintelor si a programelor de munca neobisnuit de lungi.
Inca exista mari inegalitati de venit in Romania, o presiune speciala fiind resimtita de someri si de familiile cu un singur salariat, de persoanele mai in varsta si de pensionari, de parintii singuri si