Populatia orasului sibian Copsa Mica foloseste, de mai bine de doua saptamani, apa pentru consum casnic direct din raul Tarnava Mare si foloseste pentru baut apa de la cismelele publice. Situatia a intervenit dupa ce o avarie aparuta la conducta principala a oprit alimentarea cu apa a localitatii din lacul de acumulare de la Ighis.
Apa ce curge la robinetele localnicilor este netratata si autoritatile locale se tem de posibilitatea izbucnirii unor epidemii. Si asta, din cauza ca in Tarnava Mare se deverseaza apele reziduale de la mai multe societati, printre care si combinatul "Sometra", considerat cel mai mare poluator din zona.
Conducerea Prefecturii a fost si ea anuntata asupra situatiei, iar una dintre masurile avute in vedere este distribuirea apei potabile cu cisternele daca situatia nu se va remedia in zilele urmatoare.
Lucrarile s-ar putea incheia in curand, dar in cel mai rau scenariu ele pot dura si pana in jurul datei de 20 octombrie. O echipa de muncitori ai Companiei Apele Romane lucreaza de peste zece zile la remedierea avariei. Fisurile in conducta magistrala, cu diametru de aproape un metru, au aparut in apropierea orasului Medias, in zona in care teava traverseaza pe sub soseaua DN 14.
Seful echipei, inginerul Ioan Capalnean, a declarat ca lucrarile se desfasoara foarte incet. Ca sa poata scoate si inlocui conducta fisurata, muncitorii trebuie sa sparga "camasa" din beton ce protejeaza conducta pe sub sosea, iar acest lucru se dovedeste foarte dificil de realizat. Betonul are o grosime de peste doi metri si trebuie inlaturat bucata cu bucata.
"Nu avem ce face. Fisura s-a produs sub sosea din cauza vibratiilor provocate de traficul greu si ca sa ajungem la conducta trebuie sa spargem camasa din beton care se dovedeste foarte groasa. Materialul este, insa, foarte dur si ne-a defectat si pickamerul hidraulic pe care il foloseam