Moneda americana a coborat la minimul ultimelor doua saptamani, paritatea crescand vineri de la 1,2681 - 1,2747 dolari dolari, valori inregistrate joi, la 1,2776 - 1,2833 dolari. Dolarul nu a scazut doar fata de euro, el aratand slabiciuni si fata de alte monede importante, investitorii considerand ca perspectivele mentinerii dobanzii de baza din SUA la 5,25% nu il mai fac atat de atractiv. La aceasta s-a adaugat publicarea indicelui Philly Fed, care masoara activitatea industriala din zona Philadelphia, ce a scazut cu luna aceasta la - 0,4 puncte, fata de 18,5 puncte in august, fiind prima data dupa aprilie 2003 cand el a devenit negativ.
La nivelul intregii saptamani euro a reusit sa faca un salt de 1,5%, principala contributie avand-o perspectivele stagnarii dobanzii americane, dupa ce Fed a decis sa o mentina miercurea trecuta, pentru treia luna consecutiva, la 5,25%.
In ceea ce priveste evolutia din aceasta luna se observa faptul ca investitorii nu sunt inca hotarati pe care moneda sa parieze, moneda unica nereusind sa treaca consistent de pragul de 1,29 dolari iar cea americana oprindu-se din crestere la 1,2640 dolari. Totusi, euro pare sa aiba de partea sa declaratiile oficialilor Bancii Centrale Europene, precum cea a lui Nicholas Garganas care opina recent ca, "sunt foarte ingrijorat in ceea ce priveste inflatia, mai ales ca estimarea este ca aceasta nu va scadea in 2007". Aceasta poate insemna ca seria de cresteri ale dobanzii de baza, inceputa de BCE la finele anului trecut, nu se va opri prea curand. In prezent, exista semne ca piata a inclus posibilitatea ca la finele anului dobanda de baza sa creasca de la 3 la 3,5%, estimandu-se ca in prima jumatate a anului viitor ea va creste la 3,75 sau 4%.
Moneda americana a coborat la minimul ultimelor doua saptamani, paritatea crescand vineri de la 1,2681 - 1,2747 dolari dolari, valori inregistr