In timp ce cititi aceste randuri, mai bine de un miliard si jumatate de euro stau nefolositi in trezoreria Ministerului de Finante, asteptand "proiecte viabile".
Explicatia oficiala pentru surplusul de bani din bugetul public este mereu aceeasi: nu avem suficiente proiecte care sa foloseasca banii in plus.
Aparent, nici macar cei de la Finante nu-si imaginau ca anul acesta va fi cel mai bun de dupa Revolutie pentru bugetul public.
Veniturile bugetare au crescut cu peste 15% in termeni reali (in primele opt luni, dar tendinta pare sa se pastreze pentru tot anul), ridiculizand declaratiile din ultimul an ale unor oficiali, care vedeau necesara o majorare fie a cotei unice, fie a TVA. Acum, functionarii de la Finante stau "cu banii la ciorap", pentru ca nu exista proiectele pentru care sa ofere finantare. De ce "proiecte" este insa nevoie pentru ca oficialii din Guvern sa realizeze starea proasta a drumurilor sau calitatea indoielnica a reparatiilor acestora? Sau lipsa unei autostrazi decente care sa ne lege de UE, din moment ce in cateva luni vom fi, pe hartie, stat membru?
Ministrul educatiei tine discursuri festiviste la inceputul anului scolar, amintind printre altele ca o treime dintre scoli nu au aviz sanitar.
Ministrul sanatatii spune ca spitalele nu au destui bani, iar banii existenti merg in salariile medicilor. Chiar si asa, salariul mediu net in sistemul sanitar abia depaseste 200 de euro pe luna, adica sub media pe economie. Daca un medic castiga in medie 500 de euro, dublarea salariilor pentru toti cei 50.000 de medici din Romania ar costa bugetul public 300 mil. euro in fiecare an. Astfel de proiecte, desi putin probabil sa se realizeze, au o utilitate reala pentru banii cheltuiti.
In timp ce multe bugete locale nu au fonduri pentru iluminatul stradal sau pentru servicii decente de salubritate, in Bucuresti exista "proie