Pentru olteni, Segarcea are o semnificatie aparte: este locul unde de sute de ani se prepara licoarea fermecata, aceea care da bucatelor gustul rafinamentului, iar petrecerilor aroma imbatatoare a veseliei: vinul. Rezistând deceniilor si pastrându-si „reteta“ traditionala, minunata bautura ia nastere astazi prin metode tehnologice avansate in Complexul vinicol de la Segarcea - „Domeniul Coroanei“. Sfârsit de septembrie, plina campanie de recoltare. Printre rândurile trasate parca din creion, agitatia e in toi. Râsete, discutii care mai serioase, care mai deocheate. Mâinile insa lucreaza neobosite. Cu miscari ferme, dar pricepute si gingase, femei si barbati desprind unul câte unul ciorchinii grasi si aromati. Ii asaza in cosuri ori saci, cu grija, sa nu-i striveasca. O data umpluti, ii cara in spate, pâna la remorcile oprite in marginea rândului. Si ii urmaresc lung cu privirea cum pornesc, in mersul lor regal, pe drumul fermecat al prefacerii. Strugurii de la Segarcea vor deveni Vinul „Domeniul Coroanei“. Arome de trecut nobil „Poarta in suflet Sigiliul Regal al Calitatii“, asa scrie in cartea de vizita a vinului de Segarcea. „Incoronat“ in 1884, atunci când localitatea a devenit Domeniul Coroanei, vinul zamislit din pamânt oltenesc si-a avut loc de cinste la mesele regale. Cu el s-a infierbântat nu o data sângele albastru la ospete ori s-au luminat frunti in intâlniri diplomatice. Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, regele Mihai, cu totii i-au apreciat calitatile deosebite, gustul si aromele inconfundabile. Pentru acest motiv, acum aproape o suta de ani, in urma unui ordin regal, s-a inceput constructia Complexului vinicol de la Segarcea. In 1908, Crama de la Segarcea se numara printre cele mai frumoase pivnite din tara, dar si respecta cel mai bine principiile moderne de vinificatie ale vremii: era construita in forma de cruce, pe patru niveluri, fiecare având pr