- Romania se pregateste pentru ultima repetitie generala inainte de intrarea sau neintrarea in Ce: raportul de tara. Cu atata dosariada, s-a mai ocupat cineva de problemele integrarii? Cum mai stam cu steguletele rosii? Va fi victorie sau infrangere, in 2007?
- Cei care s-au ocupat in mod serios de problemele integrarii in aceasta vara - oameni ca Monica Macovei, Anca Boagiu sau Gheorghe Flutur - nu au avut timp sa cutreiere platourile televiziunilor si sa se iroseasca in rafuieli si dispute sterile. De aceea, rezultatele muncii lor, plicticoase si prozaice, nu apar nici pe prima pagina a ziarelor, nici in deschiderea jurnalelor de stiri. Dezbaterea publica a fost dominata de cu totul alte probleme, cum ar fi "dosariada", care nu au nici o legatura cu integrarea. Ar fi fost poate sanatos pentru natiune sa ne ocupam si de pregatirea populatiei pentru schimbarile majore pe care le implica aderarea.
Avem insa o clasa politica cu reactii paradoxale - cu cat ne apropiem mai mult de data aderarii, cu atat mai putin se preocupa de viitorul Romaniei in Ue. In loc sa se mobilizeze pentru a aduce economia romaneasca, si mai ales agricultura, la standardele de competitivitate cerute de piata europeana, si sa amortizeze socul integrarii, politicienii s-au irosit toata vara in rafuieli si discutii sterile, iar toamna incepe cu calcule si negocieri menite sa refaca raporturile de forte.
Intre timp, apropierea datei de 1 ianuarie 2007 le da fiori occidentalilor, ingroziti nu numai de exodul fortei de munca dinspre Est spre Vest, ci si de inapoierea relativa a Romaniei si Bulgariei fata de standardele europene. Neimplinirile noastre s-au regasit, de altfel, in mustrarile diplomatice ale ministrului german, exprimate in discursul rostit cu prilejul Zilei diplomatiei romanesti. Domnul Gloser a insistat in primul rand asupra statului de drept si combaterii corupti