Saptamana trecuta leul a avut o evolutie descendenta fata de euro, urmand exemplul celorlalte monede emergente, precum zlotul polonez, forintul maghiar sau lira turceasca.
Evenimentele de strada din Ungaria si cele politice din Polonia, unde sunt asteptate alegeri anticipate, au avut ca efect iesiri ale fondurilor speculative, crescand nivelul tranzactiilor din piata valutara, dupa ce in saptamanile precedente acestea se redusesera la un volum mediu de 450 milioane dolari.
„Nivelul cererii de valuta a crescut simtitor pe seama ordinelor de cumparare venite din partea nerezidentilor, declara vineri un dealer bancar. Pentru luni anticipez o redresare a cursului, avand in vedere cresterea vanzarilor, datorita exportatorilor care vor avea nevoie de lei pentru a-si achita datoriile la buget. Ce va fi apoi este greu de anticipat, leul fiind tot mai conectat la evenimentele din zona”.
Euro a inceput saptamana la un curs de 3,5122 lei, a doua zi urcand la 3,5304 lei. Se parea ca moneda unica se va ancora la nivelul de 3,53 lei, insa vineri ea a crescut la 3,5647 lei, piata valutara deschizandu-se direct in crestere, la 3,54 – 3,5450 lei, fata de 3,53 lei la inchiderea din sedinta precedenta. Presiunea pe cumparare a continuat, euro atingand un maxim de 3,57 – 3,5750 lei, pentru ca spre finalul sedintei valutare acesta sa scada la 3,56 – 3,5650 lei.
Raportul dolar/leu a avut un parcurs mult mai calm, cuprins intre 2,7752 si 2,7891 lei, la aceasta contribuind evolutia paritatii euro/dolar.
Dobanzile overnight au avut saptamana trecuta o eolutie descendenta, ele coborand de la 8,75%, la inceputul ei, la 2%, la finele ei.
Saptamana trecuta leul a avut o evolutie descendenta fata de euro, urmand exemplul celorlalte monede emergente, precum zlotul polonez, forintul maghiar sau lira turceasca.
Evenimentele de strada din Ungaria si cele poli