Rotaru - mai puţin cunoscut marelui public, fost director adjunct al Serviciului de Informaţii Externe. Acestea sunt documentele consultate de Adevărul în arhiva desecretizată ICE Rotaru - mai puţin cunoscut marelui public, fost director adjunct al Serviciului de Informaţii Externe. Acestea sunt documentele consultate de Adevărul în arhiva desecretizată ICE Dunărea.
Adevărul şi-a propus un pariu îndrăzneţ: să continue investigaţia începută în 1990 de o echipă de experţi canadieni, reluată în mandatul lui Emil Constantinescu de o comisie mixtă de la SIE şi Parchetul General şi, până acum, blocată.
Mormanul de dosare declasificate recent nu reprezintă doar istoricul comerţului exterior din timpul unei epoci "de tristă amintire". Este elementul fundamental care explică apariţia unor averi spectaculoase imediat după Revoluţie, dărâmă legende de genul "am pornit în afaceri vânzând televizorul color", este primul indiciu asupra celui mai mare mister din ultimii 17 ani: unde s-au dus banii lui Ceauşescu? Fostul şef al SIE Cătălin Harnagea a fost primul care a văzut locul unde se afla arhiva ICE Dunărea. "În 1998 am desigilat camera unde se afla această arhivă", spune el.
ICE Dunărea, firma sub acoperire a Securităţii
Înfiinţată prin Decretul C.S.382/15.10.1982, Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea a fost concepută ca o firmă a Securităţii, cu indicativul de Unitate Militară 0107, structură cuprinsă în UM 0544 - Centrul de Informaţii Externe. Logica înfiinţării - o structură-tampon a CIE (spionajul extern) prin care să se deruleze şi controleze comerţul exterior al României, dar care să fie şi o sursă de venit pentru Securitate. Majoritatea întreprinderilor care făceau export - ICE Danubiana, ICA Auto Dacia, Metalexportimport etc - lucrau prin ICE Dunărea. Veniturile Securităţii erau asigurate printr-un comision perceput legal - confo