Comisia Europena va recomanda, marti, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007. E rezultatul implementarii unor reforme dure, dar si al unor complexe negocieri subterane, al unui intreg sistem de relatii politice si economice puse in functiune timp de mai bine de zece ani.
Cit de dificil a fost insa pentru Romania sa ajunga la acest moment al aderarii la UE? Care sunt perspectivele si provocarile integrarii? Care sunt prietenii si ne-prietenenii Romaniei? Analiza HotNews.ro traseaza o harta a relatiilor cu cei 25 de membri ai UE, dar face si o radiografie a situatiei actuale si a perspectivelor post-aderare.
Pe cine ne bazam
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna, printre altele, aderarea la un club cu reguli stricte, dar unde adesea conteaza relatiile directe sau modul cum sunt gestionate acestea.
[c:1:s]Care ar fi asadar prietenii Romaniei printre cele 25 de tari membre UE? Dar statele care ne sunt indiferente, daca nu uneori ostile?
HotNews.ro a intocmit o lista cu aceste tari, luind in calcul urmatoarele criterii ferme:
- modul in care a fost sprijinita candidatura Romaniei la UE
- daca a fost ratificat Tratatul de aderare in parlamentul national
- nivelul relatiilor politice
- relatiile economice bilaterale
- deschiderea pietei locale a muncii fata de imigrantii din Romania
Tari prietene
Italia, Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia, Franta, Irlanda
Grupul acesta cuprinde tari cu care Romania are in mod traditional relatii politice sau economice bune si care au ratificat deja Tratatul de aderare. Franta este inclusa aici pentru ca fost unul dintre principalii sustinatori ai integrarii europene a tarii noastre.
Cu toate acestea, Franta nu e deloc interesata sa-si deschida piata muncii, varianta luata in calcul si de Ungaria. In rest