Despre un picior rupt se vorbeste in gura mare. Despre depresie sau anxietate, mai degraba nu. Societatea noastra e rezervata atunci cand are de-a face cu bolile psihice - din pudoare, din neputinta ori din necunoastere. Desi oricare dintre noi poate fi afectat de ele, cel putin temporar. Din numeroasele scrisori adresate redactiei pe aceasta tema, am ales sase confesiuni, toate cu acelasi mesaj.
Fisa medicala.
Descrierea celor mai frecvente boli psihice
Fobiile
Simptome: o teama disproportionata, ce poate fi declansata de ceva anume, de exemplu de paianjeni sau de spatiile stramte, dar poate aparea si in absenta unui motiv detectabil. E posibil sa dureze mai multe saptamani, bolnavul fiind incapabil s-o depaseasca ori s-o diminueze.
Manifestari secundare: stari depresive; abuz de alcool, medicamente si droguri; tulburari ale somnului.
Sindromul Borderline
Simptome: dispozitii extrem de schimbatoare; impulsivitate; accese de furie; relatii intense, dar instabile; aparitia in momentele de stres a unor simptome de natura psihotica, precum halucinatiile; agresivitatea indreptata impotriva propriei persoane; tentative repetate de sinucidere; teama de orice fel de pierdere.
Manifestari secundare: bulimie si anorexie; tulburari de personalitate; hiperactivitate; consum abuziv de alcool si droguri.
Neurastenia
Simptome: mai intai ambitie disimulata, apoi apatie si frustrare; lipsa de interes pentru satisfacerea propriilor necesitati; epuizare fizica si psihica; dureri de cap sau de stomac; multi neurastenici lucreaza ca asistenti sociali ori infirmieri.
Manifestari secundare: depresii; anxietate; tulburari de somn.
Durerile Cronice
Simptome: dureri care se permanentizeaza, devenind independente de factorul generator initial; dureaza mai mult de sase luni si, treptat, incep sa ocupe locul central