Cei aproximativ 70.000 de credinciosi musulmani din Romania, dintre care peste trei sferturi se afla in judetul Constanta, au intrat ieri dimineata, odata cu rasaritul soarelui, in Ramadan, cea de-a noua luna a calendarului islamic.
Luna sfanta
Perioada de post, Ramadanul este pentru musulmani luna iertarii, in care acestia incearca sa se purifice, sa obtina control asupra pasiunilor si viciilor si sa se fereasca sa minta sau sa fure.
"Postul si, respectiv, luna sfanta Ramadan dureaza 29 de zile, perioada in care musulmanii practicanti se dedica sublimei contemplari a pacii si armoniei divine, cele patru saptamani fiind petrecute in abstinenta totala si rugaciuni pentru primenirea corporala si mentala", a declarat muftiul Muurat Iusuf, liderul religios al Cultului Musulman din Romania.
Credinciosii musulmani cred ca, potrivit spuselor profetului Mahomed, luna Ramadan este luna in care portile Raiului se deschid si cele ale iadului sunt inchise.
"Allah ne-a poruncit sa postim timp de o luna, sa ne rugam, iar apoi sa ne bucuram timp de trei zile. In noaptea de Laylat-al-Qadr, cea de a 27-a din timpul Ramazanului, asa cum ii spunem noi, sau Ramadanului, cum este cunoscut in celelalte tari arabe, Coranul a fost revelat profetului Mahomed de Allah", a declarat Halil Ismet, hogea de la geamia "Esmahan Sultan" din Mangalia, cea mai veche moschee din Romania.
La sfarsitul Ramadanului, musulmanii vor sarbatori Ramadan Bayram, cu baclavale, sarailii, fructe glasate, suberek, geantak si alte specialitati traditionale.
In timpul Ramadanului, cel putin vinerea, zi sfanta pentru musulmani, credinciosii (numai barbati) vin la geamie sa se roage, fiecare dintre rugaciunile rostite in aceasta luna sfanta avand, in ochii lui Allah, o valoare mult mai mare decat cele rostite in restul anului.
Controverse printre islamici
Musulm