Liderul UDMR, Marko Bela, a raspuns, in direct la Antena 3, acuzatiilor facute duminica, de lideri ai partidelor parlamentare, invocand chiar cadrul legal. In cadrul actualei legislatii exista instrumentele necesare pentru largirea autonomiei comunitatilor locale. Conform legislatiei actuale, a mai amintit Marko Bela, este posibila infiintarea unei Uniuni pentru tinutul Secuiesc.
In timp ce filiale judetene ale PRM, PD, PC si PNTCD acuza declaratiile vicepremierului muresean, Teodor Giurgea, consilier judetean PNL, spune ca aceasta a fost ultima zvacnire a UDMR. Liderii politici mureseni leaga aceste declaratii de anuntul de astazi al Comisie Europene.
Pot fi elaborate strategii comune de dezvoltare culturala pentru aceste judete, "avem caile legale de a impulsiona reorganizarea regiunilor existente la acest moment si avem toate instrumentele de a contribui la procesul de descentralizare", au fost cuvintele lui Marko Bela.
Prin dezideratul de obtinere a autonomiei UDMR nu face altceva decat sa sprijine procesul de descentralizare, sustinuta de partenerii de Coalitie. Programul UDMR contine de la inceput dezideratul autonomiei, a mai adaugat Marko Bela.
"Romania este o tara mare, multicolora, avem multe zone cu specificul lor propriu si suntem convinsi ca foarte multe decizii nu trebuie luate de aici, din Bucuresti, ci din sanul lor". In acest context, mai spune Bela, tinutul Secuiesc are traditii speciale, un specific, o cultura si o mentalitate speciala si "bineinteles ca vrem sa impunem acest specific si printr-o autonomie teritoriala".
In ceea ce priveste atacurile venite din partea diferitelor partide politice, Marko Bela a declarat: "Nu suntem de acord ca in 2006, in prag de integrare, inca sa se foloseasca ca pretext orice solicitare a UDMR ca o oc