Lactex Jabeniţa este una dintre puţinle firme din judeţ care au reuşit să se adapteze la cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte prelucrarea şi procesarea laptelui. Directorul executiv al SC Lactex SRL Jambeniţa, Nicu Aurel Bumb, explică ce înseamnă lapte conform UE şi cum pot fermierii să ajungă să producă un lapte de calitate, astfel încât să-l poată vinde la centrele de procesare. Noul criteriu de plată pentru anul viitor se va face conform următorilor parametri prezentaţi mai jos care va trebui să fie respectaţi, atât de producători cât şi de procesatori.
Conform O.G. 1106 cu modificările din O.G. 954, fermierii vor avea de suferit din cauza calităţii microbiologice a laptelui, care înseamnă conformarea NTG, NCS, inhibitori, impurităţi şi punctul crioscopic.
Toate aceste cinci caracteristici sunt extrem de importante, în condiţiile în care, după 2007, laptele care nu va fi conform nu va putea fi înaintat spre procesare sau vândut liber.
NTG-ul priveşte în mod direct igiena mulsului, adică spălatul ugerului, ştergerea, eliminarea primelor trei jeturi înainte de muls pentru a elimina cele 12 bacterii existente pe uger. Temperatura acestuia este de 39 grade Celsius, iar sfârcurile nu se închid ceea ce favorizează apariţia bacteriilor. De aceea recomandăm fermierilor să folosească substanţe care ajută la închiderea şi protecţia sfârcurilor.
De la 1 ianuarie 2007, NTG-ul va fi admis doar dacă va fi sub 100.000 (clasa A) , iar restul claselor vor fi stabilite în funcţie de NTG. Ceea ce dăpăşeşte Nivelul Total de Germeni cu peste un milion, nu se poate fabrica, sau procesa, decât dacă este vorba despre lapte praf sau brânză topită.
NCS-ul este numărul de celule somatice, ceea ce scoate în evidenţă sănătatea ugerului. Acesta nu trebuie să depăşească numărul de 400.000. Dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că animalul respectiv