Partidul Social Democrat saluta decizia Comisiei Europene. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a declarat imediat dupa prezentarea raportului ca "este un pas important intr-un lung mars de peste 10 ani de zile".
Geoana a facut un apel la "sobrietate si responsabilitate". In opinia sa, Romania nu are voie sa se prezinte la 1 ianuarie 2007 ca un atlet istovit. "1 ianuarie 2007 este linia de pornire si nu linia de finis pentru Romania europeana", a adaugat liderul PSD.
Pe de alta parte, secretarul general al Partidului Democrat, ministrul de Interne, Vasile Blaga a declarat ca decizia Comisiei Europene de a recomanda aderarea Romaniei la UE nu este una politica.
"Se confirma faptul ca Romania este in grafic in ceea ce inseamna indeplinirea reformelor necesare integrarii. In prezent, opinia publica din statele membre nu este favorabila extinderii UE. Pe fondul acestei euroscepticism ridicat nu putem spune ca am beneficiat de indulgenta, ci dimpotriva.
Mecanismul de asistenta si monitorizare este firesc iar Romania nu trebuie sa se simta nedreptatita de mentionarea acestuia in Raport", a mai spus Blaga. De altfel, presedintele PD Emil Boc a declarat ca in ciuda raportului pozitiv al Comisiei Europene, Romania va infrunta cea mai grea etapa, in care vor fi luate si unele masuri care vor nemultumi populatia.
"Raportul Comisiei Europene valideaza formula politica actuala" - a declarat, la o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. El a adaugat ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene valideaza actul de guvernare si arata ca optiunea Partidului National Liberal de a evita alegerile anticipate a fost una corecta.
UDMR considera ca mentinerea datei aderarii se datoreaza tuturor guvernelor de pana acum si formatiunilor politice care au actionat consecvent pentru continu