Senatorul UDMR Puskas Balint a anuntat ieri ca Uniunea intentioneaza sa depuna in Parlament un proiect de lege privind autonomia teritoriala. "Nu stiu exact cand vom promova acest proiect, dar face parte din programul nostru”, a precizat el. Initiative similare au avut radicalii maghiari atat anul trecut, cat si acum doi ani. La vremea respectiva, desi proiectele au fost promovate in Parlament de doi colegi ai lor, parlamentarii UDMR nu au sustinut initiativa. Opinia sustinuta de liderii formatiunii a fost aceea ca diversele forme de autonomie se pot obtine prin negocieri la nivel politic. Dar si ca prioritara este adoptarea legii privind statutul minoritatilor nationale. Cert este ca ei nu au negat niciodata ca militeaza pentru obtinerea autonomiei teritoriale. Cum insa au trecut aproape doi ani de zile, iar statutul nu a fost adoptat de deputati, liderii UDMR adopta un discurs tot mai apropiat de cel al radicalilor maghiari.
Puskas Balint spune ca in primul rand trebuie adoptata legea minoritatilor nationale, care include autonomia culturala, dupa care trebuie lucrat la proiectul de lege a autonomiei teritoriale, care va fi depus in Parlament. „Trebuie sa incercam. Poate vor trece un an, doi, cinci, vom vedea...”, a spus Puskas.
"Nu ne facem iluzii"
Marko Bela a reluat ieri afirmatiile potrivit carora comunitatile romanesti au nevoie de diferitele forme de autonomie si de descentralizare. In ceea ce priveste autonomia administrativ-teritoriala, Marko Bela a subliniat ca "Romania este o tara multiculturala, cu regiuni care au specific propriu" si de aceea este nevoie ca multe dintre decizii sa fie adoptate in "sanul comunitatilor respective".
Pe de alta parte, presedintele Uniunii a sustinut ca nu are iluzii in ceea ce priveste posibilitatea actualei Coalitii de a aduce modificari Constitutiei si legislatiei, pentru instituirea