Consiliul Superior al Magistraturii va discuta, joi, propunerea formulata de ministrul Justitiei, Monica Macovei, de numire a procurorului sef DIICOT Sibiu, Laura Codruta Kövesi, in functia de procuror general al Romaniei. Propunerea a fost formulata ieri, numirea urmand sa fie facuta, dupa avizul plenului CSM, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Potrivit legii, propunerea trebuie sa fie insotita de caracterizarea procurorului, o declaratie pe propria raspundere potrivit careia acesta nu a colaborat cu Securitatea si nu a facut parte, ca politie politica, din structurile fostei Securitati, precum si de declaratiile de avere si de interese. Promovata in functia de procuror sef al DIICOT Sibiu in luna ianuarie a.c., Laura Codruta Kövesi a condus, coordonat si efectuat urmarirea penala in dosare complexe, avand ca obiect infractiuni din sfera criminalitatii organizate. Ea a reusit anihilarea unor grupari infractionale care actionau in domeniul criminalitatii informatice, trafic de droguri, trafic de persoane si infractiuni cu violenta.
Printre cele mai importante cazuri finalizate cu trimiterea in judecata se numara anihilarea gruparii infractionale specializate in savarsirea de infractiuni informatice, cunoscuta sub denumirea "Clanul Ciurarilor", dar si a mai multor persoane, printre care si lideri ai lumii interlope din Hunedoara si seful Politiei Deva.
Cunoscuta pentru articolele sale de specialitate in domeniul cercetarii criminalistice, Laura Codruta Kövesi si-a inceput activitatea in anul 1995 la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, promovand in 1999 la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu. Din noiembrie 2000 pana in septembrie 2004, a ocupat functia de procuror sef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitatii organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din c