Introducerea sistemului de pensii private va determina un deficit de 0,1-0,2% din PIB la nivelul bugetului de asigurari sociale, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Introducerea pensiilor private la inceputul anului viitor va reduce, astfel, bugetul de asigurari sociale cu aproximativ 150 milioane euro. Potrivit presedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian, suma va fi recuperata prin cresterea gradului de colectare a contributiilor si, mai ales, prin scoaterea la lumina a veniturilor din zona gri a economiei. "Nu vom ezita sa contractam si imprumuturi pentru a acoperi deficitul creat prin introducerea pensiilor private", a mai adaugat Vosganian.
Potrivit legislatiei, introducerea fondurilor de pensii administrate privat consta in transferul unui procent de 2% din contributia salariatului la asigurarile sociale, in prezent de 8%, din gestionarea statului in cea privata. Fondurile acumulate vor fi gestionate prin intermediul unui societati de specialitate.
Asiguratorii vor putea gestiona fonduri de pensii
Am propus un proiect de ordonanta pentru a da posibilitatea asiguratorilor de a administra si fonduri de pensii, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. "Legea va intra in vigoare odata cu normele CSSPP (n.r.: in cursul lunii octombrie)", a adaugat Toncescu. Activitatea de administrare a fondurilor de pensii va fi supravegheata atat de CSA, cat si prin CSSPP, in urma incheierii unui protocol de colaborare. "Societatile de asigurare vor avea bilanturi si conduceri separate pentru diviziile de administrare a fondurilor private", a explicat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Brokerii de asigurari vor avea de asemenea posibilitatea de a participa la administrarea fondurilor