foto: O "atentie" in locul unui "tratament"
Marile companii producatoare de tigari risca un proces colectiv in care zeci de milioane de fumatori de tigari lights cer daune de apoape 200 de miliarde de dolari. Motivul acestei actiuni il constituie campaniile publicitare initiate in anii ’70 care sugerau ca fumatul de tigari “lights” are un impact mai mic asupra sanatatii consumatorilor.
Jack Weinstein, judecatorul unui tribunal din New-York, a admis la inceputul acestei saptamini cererea colectiva a fumatorilor, informeaza The Guardian in editia sa online. Printre comapaniile impotriva carora s-a depus plangere se numara Philip Morris, Reynolds American si British American Tobacco.
Decizia judecatorului Jack Weinstein va permite ca intreaga comunitate de fumatori de tigari “lights” sa se poate constitui intr-un grup care sa actioneze concertat impotriva companiilor de tigari.
Actiunile Altria, compania mama a Philip Morris, au scazut cu mai mult de 4% la bursa in urma deciziei tribunalului din New-York.
Un purtator de cuvant al British American Tobacco a declarat ca inaintarea unui apel impotriva acestei decizii ar dura mai mult de un an.
Intr-un rezumat facut cazului de judecatorul Weinstein se arata ca “plangerea se bazeaza pe faptul ca substantele cancerigene si alte efecte secundare nocive nu erau diminuate in cazul tigarilor de tip “lights” comparativ cu cele normale, fapt stiut de companiile producatoare care au ascuns aceste lucruri, mai mult decat atat incurajand fumatul de tigari lights printr-o serie de campanii publicitare.
Avocatul celor ce au depus plangere, Michael Hausfeld, a declarat ca expertii au concluzionat ca, 90% dintre fumatorii de tigari lights, au cumparat acest produs in ideea ca este mai putin nociv.
Decizia judecatorului Weinstein vine la o luna dupa ce un jud