Pregătirea hranei, externalizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui judeţ, după Spitalul Municipal de Adulţi din Bârlad, care apelează la externalizarea serviciilor de preparare a hranei, cu intenţia vădită de a obţine o îmbunătăţire a serviciilor şi produselor servite bolnavilor.
Un studiu de fezabilitate realizat de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui arată că se pot obţine economii de până la 15%, faţă de cheltuielile actuale, în condiţiile unei dotări mai bune, cu echipamente performante. În studiul de fezabilitate s-a arătat că totalul costurilor numai din activitatea de preparare şi servire a hranei, în primele şase luni din acest an, depăşeşte 3,3 miliarde lei vechi. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui are o schemă de personal de 27 de lucrători, iar condiţiile din blocul sanitar nu sunt tocmai optime.
În aceste condiţii, în scurt timp, activitatea de preparare şi servire a hranei din Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui va fi scoasă la licitaţie. Conducerea spitalului va solicita firmei care va prelua acest serviciu dotarea cu instalaţii moderne în blocul alimentar, pentru prepararea hranei, în condiţiile existenţei unui număr de 1.000 de paturi, pe total unitate. Totodată, se urmăreşte scăderea costurilor pentru un meniu cu 15%, faţă de situaţia actuală, ca şi reducerea timpului de preparare, la 30 de minute pe meniu. Toate aceste cifre şi detalii au ajuns în atenţia consilierilor judeţeni, la ultima şedinţă de CJ, când s-a discutat şi aprobat externalizarea acestor servicii.
Cel mai aprig opozant al acestei măsuri s-a dovedit consilierul judeţean PSD Gheorghe Croitoru. Acesta, în calitate de lider sindical judeţean, a luat partea salariaţilor de la spital. "Este acolo un număr de salariaţi care vor fi preluaţi de noul patron, şi ştim cu toţii cum se fac aceste preluări de personal. Cred că economiile de care se tot vorbeşte