Ieri, la videoconferinta cu prefectii din toate judetele si cu reprezentantii sistemului de sanatate, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, a prezentat noul program national pentru acordarea medicamentelor antidiabetice in tratamentul ambulatoriu al bolnavilor de diabet zaharat.
Programul national de diabet are ca scop imbunatatirea starii de sanatate, cresterea sperantei de viata a bolnavilor de diabet, precum si asigurarea accesului la tratament al celor cuprinsi in program, care, potrivit ministrului Sanatatii, se ridica la peste 400.000 pacienti. Programul este finantat integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice cu fonduri de la bugetul de stat si din venituri proprii si cuprinde trei componente: preventia si controlul in diabet si alte boli de nutritie, tratamentul cu insulina si cel cu antibiotice orale al bolnavilor de diabet zaharat.
In opinia lui Eugen Nicolaescu, programul de diabet este in acord cu filosofia reformei, care pune accent pe trei elemente esentiale: respect pentru cetatean si banul public, redefinirea statutului medicului de familie si management sanitar performant.
Noutatea pe care o aduce noul program este faptul ca antidiabeticele orale se vor distribui, de la 1 octombrie, in farmaciile cu circuit deschis, care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Se vor evita astfel cozile care se formau pina acum la doar citeva farmacii care eliberau medicamente pentru diabetici. In plus, retetele pentru antidiabetice orale vor fi eliberate acum si de catre medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transmise de diabetolog prin intermediul pacientului. Tratamentul va fi acordat, pentru prima oara, pentru o perioada de 90 de zile, nu pentru 60 zile, ca pina acum. "Casele de asigurari vor avea obligatia sa asigure la farmacii plafonul pentru 90 de zile; exista fondurile necesare pentru a realiz