Fosta lideră PNL a prezentat, în premieră, cele două note informative referitoare la colegii ei cercetările asupra persoanelor ce urmau a fi recrutate. Parlamentarul liberal susţine că nu a dat niciodată recomandări în vederea racolării anumitor colegi sau cunoscuţi de-ai săi şi că nu a adus prejudicii acelora despre care a informat.
"Am perceput-o ca pe o chestiune de serviciu"
"Maiorul Lăcătiş Eugen ne-a spus că aceasta era procedura cu studenţii străini. Angajamentul meu a fost strict pe aşa ceva. Nu aveam informaţia, nici un fel de informaţie pe baza căreia eu să gândesc altfel", ne-a spus Mona Muscă, justificându-şi colaborarea cu fosta Securitate. Mai mult, ea afirmă că ofiţerul în cauză ar fi avertizat-o că, dacă refuză colaborarea, va purta întreaga responsabilitate pentru eventualele conflicte dintre studenţii străini (n.r. - erau avute în vedere relaţiile extrem de tensionate dintre greci şi turci, spre exemplu). Totuşi, Mona Muscă a admis că, în cazul în care ar fi refuzat să furnizeze informaţii Securităţii, nu i s-ar fi întâmplat nimic. "Cu mintea de acuma aş fi refuzat şi nu aş fi avut ce păţi", consideră parlamentarul liberal.
Notă (dintr-un "dosar personal", deschis la 1.04.1977)
O cunosc pe tov. prof. ... numai de un an. Este o fire ciudată, obişnuită cu greutăţile pe care le-a înfruntat întotdeauna singură, fiind cu multă voinţă şi dorinţă de a reuşi în ceea ce şi-a propus. Uneori este prea impulsivă şi necugetată, dar este de înţeles, având în vedere problemele familiale foarte dificile pe care a trebuit să le întâmpine şi să le depăşească. Este bine intenţionată şi muncitoare, dornică să realizeze ceva şi să se impună în colectiv. Munceşte foarte mult, atât la clasă cu studenţii, cât şi la bibliotecă pentru realizarea unor lucrări de cercetare ştiinţifică.
Dana
Timişoara, 17 mai 1978
@N_