Companiile care vor administra fonduri de pensii private asteapta introducerea pilonului II (pensiile obligatorii administrate privat) al sistemului de pensii, pe care il considera mai atractiv decat pilonul III (pensiile facultative).
Totusi, in timp ce fondurile de pensii facultative vor functiona de la inceputul lui 2007, pentru a administra fonduri de pensii din pilonul II, societatile de asigurare si cele de administrare a investitiilor mai au de asteptat un an.
"Aceasta lansare nu a avut o logica conceptuala, pentru ca pilonul III vine ca o completare a pilonului II. Adevaratul start al pensiilor private va fi atunci cand pilonul II va incepe sa functioneze", afirma Theodor Alexandrescu, director general la societatea de asigurari de viata AIG Life, al doilea jucator de pe piata de profil.
In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre aceste fonduri vor fi transferate 2 procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6% in opt ani.
Alexandrescu spune ca nivelul de 2% este foarte redus, atat pentru dezvoltarea afacerilor pe acest segment, cat si in ceea ce priveste banii pe care ii va primi contribuabilul. De aceeasi parere este si Bram Boon, director general la ING Asigurari de Viata.
Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, adica circa 150 de milioane de euro, estimeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit lui Oancea, institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
"Tranzitia economica in Romania