Presedintele Basescu a propus inacceptabilul, si exact acesta e motivul pentru care Romania are, in sfirsit, primul ei politician autentic. Consecintele mutarii prin care presedintele l-a impins pe George Maior in pozitia de candidat la sefia SRI sint remarcabile. Cauzele, nu mai putin.
Aparitia solutiei PSD in chestiunea SRI a fost provocata de o mare eroare liberala. Basescu a reusit sa o puna la lucru. Ajuns in pozitie de guvernare, Partidul National Liberal a transformat rapid aceasta sarcina intr-o platforma de autopromovare agresiva. Liberalii au refuzat categoric postura de administrator si au inaugurat un stil exclusiv polemic.
Ei au folosit, rind pe rind, toate temele mari ale politicii si societatii, pentru a slabi puterea fobiei lor permanente, intrupata in presedintele Basescu. Palmaresul acestei negatii frenetice e uimitor. Liberalii au facut din anti-comunism o tema de campanie si l-au acuzat pe Basescu de lasitate si complicitate cu coloana a V-a comunista.
Cind presedintele a initiat Comisia Tismaneanu si a insarcinat-o cu redactarea unui raport, liberalii au raspuns plasmuind instantaneu contra-comisii si institute paralele. Liberalii l-au acuzat pe Basescu ca e pionul din mina Serviciilor si ca nu are barbatia sa le restructureze. Cind sefii Serviciilor au fost demisi, liberalii au fost primii care au incercat sa blocheze, parlamentar, decizia.
Liberalii au denuntat blocarea dosarelor de Securitate. Cind presedintele a deschis arhivele, liberalii au decis ca Basescu trebuie sa devina primul deconspirat al tarii si i-au fabricat imaginea de fost informator. Cind temele interne s-au dovedit insuficiente, liberalii au lansat planul catastrofal de retragere a angajamentului romanesc in Irak.
In aceste conditii, numirea sefilor de servicii secrete risca sa devina o ambuscada in plus. O propunere