Romania se afla pe locul 68 in lume din punctul de vedere al competitivitatii economice, in coborare cu o pozitie fata de anul trecut, potrivit sondajului realizat de Forumul Economic Mondial (FEM).
Romania este clasata cel mai prost la capitolul macroeconomie, unde a reusit sa ocupe doar locul 97, in conditiile in care Bulgaria este pe locul 35, precum si la sanatate, administratie publica si invatamant primar.
Sondajul, care face parte din Raportul Global de Competitivitate 2005, cuprinde 125 de state ale lumii pe care expertii FEM le-au clasificat in functie de competitivitatea economica.
FEM este o organizatie independenta, nonprofit, din care fac parte cele mai puternice 1.000 de companii din lume si care promoveaza dialogul intre liderii economici si politici ai lumii.
Ea calculeaza competitivitatea economica luand in considerare mai multe variabile, de la indicatorii economici clasici (PIB, inflatie, taxe) pana la eficienta si transparenta institutiilor publice si randamentul mai multor sectoare de activitate precum agricultura, tehnologie, comert sau cercetare.
In majoritatea studiilor facute in acest an de Banca Mondiala sau de alte institutii, se arata o imbunatatire a economiei din Romania. In acest sondaj insa Romania mai coboara un loc, dupa ce anul trecut a coborat inca patru locuri. Cu toate acestea, reusim in acest an sa surclasam Bulgaria, dupa ce anul trecut am fost la o diferenta de 6 locuri fata de aceasta.
Romania sta mai prost decat Bulgaria si la sanatate, educatie primara si infrastructura, dar o surclaseaza cand vine vorba de studii superioare, inovatie, tehnologie sau eficienta pietei.
Desi Romania este cu patru pozitii mai sus decat Bulgaria din punctul de vedere al competitivitatii, ramane pe ultimele locuri la nivel regional. Astfel, Croatia urca 13 pozitii pana pe locul 51, Polonia s