Oficialii europeni si-au dat acordul ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale UE la 1 ianuarie 2007. Ei au felicitat cele doua state pentru eforturile depuse, in special in ultimele luni, dar au atras atentia ca acestea trebuie continuate. Raportul de tara a fost prezentat ieri in plenul Parlamentului European de catre comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.
"In ultimele luni, ambele state au demonstrat ca sunt pregatite sa adere la UE", a afirmat Olli Rehn. El a explicat ca acest raport este bazat pe un sistem de conditionare mult mai riguros decat cel aplicat in trecut, insa acest lucru nu este un motiv de ingrijorare pentru ca strategia aplicata in luna mai, la precedentul raport, a functionat in beneficiul Romaniei si Bulgariei. "Pe ansamblu, pregatirea celor doua state a fost realizata. Raportul de astazi (ieri, n.r.) se concentreaza pe zonele care necesita mai mult progres", a precizat comisarul european.
In privinta Romaniei, el a mentionat progresele obtinute in reformarea sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei unde "sunt rezultate concrete", ca si inasprirea regulilor privind finantarea partidelor politice. Totusi, Rehn a reafirmat ca "trebuie acuzate faptele de inalta coruptie".
Clauze de salvgardare mentinute sub titlul de mecanisme de verificare
"Exista sectoare unde trebuie sa vedem mai multe progrese pana si dupa aderare. Trebuie stabilite mecanisme de cooperare si verificare, in principal in privinta sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei", a explicat comisarul european. El a explicat ca prin fixarea unor astfel de mecanisme stricte, Comisia Europeana va putea sa verifice daca progresele solicitate sunt facute sau nu. Romania si Bulgaria vor avea datoria de a prezenta cate doua rapoarte pe an, in care sa mentioneze progresele facute. Primul raport trebuie inaintat in luna mart