principal de asaltul mediatic al materialelor cu tentă sexuală. Acestea au fost temele primului Congres al Societăţii de Endocrinologie Clinică din România (SECR), despre care am discutat cu principal de asaltul mediatic al materialelor cu tentă sexuală. Acestea au fost temele primului Congres al Societăţii de Endocrinologie Clinică din România (SECR), despre care am discutat cu prof. dr. Constantin Dumitrache, preşedinte al SECR şi director general al Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon".
- De ce este atât de importantă vârsta pubertăţii?
- La pubertate se ajunge la masa osoasă maximă, moment din care începem să pierdem. Dacă sexualizarea este precoce, riscurile de osteoporoză devin mult mai mari, osteoporoza apărând chiar înainte de 55 de ani.
- Pot face osteoporoză şi bărbaţii?
- Faptul că bărbaţii sunt mult mai rezistenţi şi nu pot face osteoporoză este o preconcepţie eronată. Toţi bărbaţii care suferă de hipogonadism sau au o pubertate precoce au o masă osoasă mai mică şi pot face osteoporoză. Datele arată că la trei femei cu osteoporoză se înregistrează şi un caz în care de această afecţiune suferă un bărbat. Osteoporoza este o patologie a ambelor sexe.
- Care sunt cauzele sexualizării precoce?
- Asaltul mediatic asupra psihicului celor mici, influenţaţi de materialele cu tentă sexuală joacă un rol important. Grăbeşte sexualizarea, mai ales la oraş, unde observăm cu stupoare că se ajunge la pubertate cu 1-2 ani înainte de vârsta normală, adică la 10-12 ani pentru fete şi 12-14 ani pentru băieţi. Sexualizarea poate să mai aibă de suferit şi din cauza tulburărilor endocrine, fie ele la nivelul hipotalamic, hipofizar, gonadic, suprarenal sau tiroidian. şi stilul de viaţă influenţează vârsta pubertăţii: obezitatea grăbeşte la fete apariţia pubertăţii şi închiderea cartilagiilor de creştere. Fetele sexualizate precoce vor