Lucrari supraevaluate, nefinalizate, dar predate, termene depasite cu aproximativ doi ani, deficiente... Sunt doar cateva dintre coordonatele unei maga-afaceri de peste 62 de milioane de dolari - „Proiectul - Inchideri de mine”. Lista neregulilor apare intr-un raport al Curtii de Conturi a Romaniei, care a realizat un raport de audit a performantei acestui proiect.
Lista neregulilor din proiectul „inchideri de mine” se extinde! Mega - afacerea, care se cifreaza la fabuloasa suma de aproximativ 62,5 milioane dolari, a intrat si in vizorul Curtii de Conturi a Romaniei. Institutia a publicat un raport de audit al performantei privind „Proiectul - Inchideri de mine”, pentru perioada 2000-2004.
Potrivit raportului, valoarea totala a proiectului a fost de 62,5 milioane de dolari, suma asigurata din trei surse: BIRD- 44,5 milioane de dolari, Departamentul pentru Dezvoltare Internationala - 5,25 milioane de dolari si Guvernul Romaniei - 12,75 milioane de dolari.
Inceputul acestei afaceri, care s-a transformat in vaca buna de muls pentru diferiti potentanti, a fost initiat dupa inchiderea celor peste 130 de mine, in perioada 1997-1998. Atunci, programul a fost estimat la 45 de milioane de dolari.
Printr-o Hotarare de Guvern din anul 1998, au fost alese 29 de mine, care sa fie incluse in acest program pilot, „fara sa existe o fundamentare transparenta a modului de selectie”. Potrivit raportului, in prima faza, cea de pregatire, lucrarile de inchidere de mine au fost supraevaluate. Motivatiile servite ar fi lipsa de experienta in acest domeniu, dar si estimarea costurilor.
Nefinalizate, dar predate! In urma verificarilor efectuate de Curtea de Conturi, s-a concluzionat ca „in general, lucrarile de inchidere si ecologizare efectuate la minele din cadrul proiectului au fost la standardele acceptate, cu unele exceptii”. Probab