Rafinaria Lukoil(Foto: Republicanul)
"Ne sufocam"
Dupa redeschiderea rafinariei Petrotel Lukoil din 2004, locuitorii din zona de est a Ploiestiului s-au plins de nenumarate ori autoritatilor ca nu pot respira din cauza poluarii. Oamenii sustin ca in orele in care functioneaza instalatiile rafinariei, mirosul de sulf devine insuportabil si ca sint obligati sa se ascunda in case.
"Pur si simplu simtim cum ne sufocam pe strada. Degeaba am facut reclamatii la toate institutiile statului, cei de la rafinarie isi vad de treaba", acuza Elena Dumitrache, unul dintre locuitorii cartierului Mihai Bravu, cel mai expus posibilului val de poluare. Chiar si fostii angajati ai rafinariei recunosc ca mediul in care au lucrat ani de zile a fost unul nociv.
"Am muncit o viata de om la statia de parafina. Eu m-am obisnuit cu mirosul de pe vremea in care eram la fabrica, dar ceilalti simt altfel mirosul din aer. Chiar daca am inteles ca rusii au investit multi bani in rafinarie, tot e poluare", spune Gheorghe Radu, angajat al rafinariei pina acum zece ani.
La mai putin de un kilometru de obiectivul economic se afla si Grupul Scolar de Industrial de Petrol Teleajen ai carui elevi si profesori resimt efectele poluarii. Conducerea Inspectoratului Scolar Prahova sustine ca nu are solutii. "Nu putem desfiinta una dintre cele mai mari unitati de invatamint pentru ca si asa ne confruntam cu o criza de spatii fara precedent.
Cred ca autoritatile locale si judetene ar trebui sa ia masuri pentru ca toti avem de suferit", crede inspectorul sef adjunct Gheorghe Borovina.
O singura amenda intr-un an
Autoritatile pentru protectia mediului sustin ca nu au pirghiile necesare sanctionarii companiei Lukoil. "Au program de conformare pin