BUCATARIA DE ALTADATA O delicatesa dulce, cu numele "Elena", ajunsese, in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, obsesia placuta a gurmanzilor parizieni. "Parintele" ei era, dupa unele opinii, un necunoscut: Auguste Escoffier. Nimeni altul decat celebru creator gastronom de mai tarziu.
Care este povestea acestui desert? In 1864, la "Th...atre des Vari...t...s" din Paris, a avut loc premiera operetei "Frumoasa Elena" de Jacques Offenbach. Dirijor si compozitor francez (1819-1880), de origine germana, el a compus operetele: "Orfeu in Infern", "Frumoasa Elena", "Barba albastra", "Viata pariziana", "Pericola" si opera "Povestirile lui Hoffman".
Incantat de spectacol, tanarul cofetar Escoffier (avea doar 18 ani), iubitor al muzicii, a creeat "sub bagheta sa" o dulcegarie culinara, dedicata Elenei, eroina principala. Era doar inceputul unor astfel de "productii". Sa reamintim doar un exemplu: in anul 1892 (Escoffier avea 46 de ani) pentru renumita cantareta Nelli Melba, ce interpreta rolul principal in opera "Lohengrin" de R.Wagner, a creeat cunoscutul desert "Peches Melba" (Piersici Melba).
INSPIRATIE. Ce l-a inspirat pe gastronomul francez? Tema operetei lui Offenbach. Ea se bazeaza pe un mit antic grecesc, despre Elena din Troia, "cea mai frumoasa dintre muritoare", fata lui Zeus si a Ledei. O femeie a carei fascinatie a provocat razboiul din Troia, iar mai tarziu a devenit sursa de inspiratie pentru poeti, pictori, muzicieni si⦠gastronomi.
De ce desertul "Elena" contine para, cand, in mod normal, ar fi trebuit sa fie marul? Doar mitul despre Elena, Paris si razboiul din Troia este legat de istoria marului din gradinile Hesperidelor, cunoscut si ca marul discordiei! Muritorul Paris daruieste marul de aur, inscriptionat cu un singur cuvant "Kalista" (Celei mai frumoase), Afroditei, care ii promisese de sotie pe cea mai frumoasa dintre paman