Aproximativ 100 de clienti ai Raiffeisen Banca pentru Locuinte au inaintat cereri pentru contractarea de imprumuturi locative, a declarat ieri Wolfgang Melzer, vicepresedintele RBL. Institutia a acordat recent primul credit locativ.
"Pana acum, contractele incheiate de clientii RBL presupuneau existenta unei perioade de economisire de cel putin 18 luni. A venit timpul sa acordam si imprumuturi", a adaugat Melzer. Din totalul cererilor, circa 75% au ca destinatie realizarea de lucrari de modernizare a unui spatiu locativ, conform reprezentantilor RBL. Banca si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima institutie de credit din sistemul bancar romanesc infiintata potrivit Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Produsul RBL reprezinta un instrument de economisire si, ulterior, de creditare, destinat finantarilor investitiilor in sistemul locativ. Pentru a beneficia de un credit, clientul bancii este obligat sa realizeze depuneri pe o perioada de minimum 18 luni, dupa care poate primi un imprumut reprezentand dublul sumei economisite.
In etapa de economisire, statul ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro.
Credit locativ cu dobanda 6%
Potrivit reprezentantilor bancii, dobanda pentru sumele economisite se ridica la 3% pe an, in lei, iar pentru creditul locativ acordat banca solicita o rata a dobanzii de 6%. In paralel cu creditul locativ, RBL a lansat imprumutul intermediar pentru clientii care au in cont un sold minim de 50% din valoarea contractului, dar nu au economisit timp de minimum 18 luni. Primul imprumut de acest tip a fost acordat de RBL in luna iunie. Pentru a beneficia de un credit intermediar in lei, clientul RBL trebuie sa economiseasca o perioada de trei luni si sa aiba u