Guvernul a decis, miercuri, ca societatile care, in ultimii doi ani, nu si-au respectat sau au indeplinit defectuos obligatiile din contractele de achizitii publice anterioare, sa nu mai participe la licitatii pentru achizitionarea de alte contracte.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, aceasta masura trebuie luata pentru a nu aparea situatii de blocaj, in care lucrarile stagneaza.
Conform unui comunicat al Guvernului, modul de indeplinire a obligatiilor contractuale se dovedeste prin prezentarea unor documente constatatoare care contin informatii despre indeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractanti si despre eventualele prejudicii produse autoritatilor contractante.
„Ofertele operatorilor economici sunt considerate inacceptabile, avand ca rezultat excluderea respectivilor operatori economici din cadrul procedurii de atribuire, daca au fost depuse de un ofertant care, in ultimii doi ani, din motive imputabile acestuia, nu si-a indeplinit sau a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale, fapt de natura sa produca prejudicii beneficiarilor contractului”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, autoritatea contractanta are obligatia de a intocmi documentele constatatoare in trei exemplare, din care unul se va depune la dosarul achizitiei publice, unul se va elibera contractantului si unul se va transmite Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, in scopul monitorizarii.
„In acest fel se va putea face un schimb de informatii intre institutii. Aceste informatii pot fi folosite la momentul la care se selecteaza un contractant”, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Guvernul a decis, miercuri, ca societatile care, in ultimii doi ani, nu si-au respectat sau au indeplinit defectuos obligatiile din contractele de