Importante companii de media europene nu au patruns inca pe piata interna.
La o privire generala, presa romaneasca a fost atractiva pentru grupurile internationale renumite in domeniu. De mai multi ani, sunt prezente nume precum CME (Pro TV, Acasa), Lagardere, Ringier, Sanoma-Hearst, Burda, Edipresse, Axel Springer (in joint-venture cu Edipresse) sau WAZ.
News Corporation (Rupert Murdoch) nu-si face prea tare simtita prezenta in B1 TV. Totusi, mai sunt companii straine care nu au testat piata romaneasca sau au facut-o timid, iar momentul aderarii ar putea sa le incurajeze.
Puternici in Est
Bertelsmann este cel mai mare trust european care are activitati in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Romaniei.
Trustul a avut activitati la noi in trecut, dar divizia de ziare a fost cumparata de Ringier. Bertelsmann este prezent, in diferite domenii ale mass-media, in Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia, Slovacia, Turcia si Ucraina.
RTL Group (parte a Bertelsman) este cea mai mare companie de televiziune din Europa. Acum cateva luni, informatiile din piata indicau negocieri cu Antena 1, neconfirmate oficial. Postul din Baneasa a mai discutat, in trecut, si cu ProSieben/Sat1.
Passauer Neue Presse (PNP) este, potrivit unui studiu al Federatiei Europene a Jurnalistilor, unul dintre cei mai mari editori de presa regionala din Europa. Pe langa operatiunile din Germania (15 editii locale) si Austria (un saptamanal cu 12 editii regionale si un ziar gratuit difuzat la domiciliul a peste 500.000 de familii), grupul mai detine titluri in Cehia, Polonia si Slovacia.
Trustul media, cu sediul in orasul bavarez Passau, a intrat pe piata Europei Centrale si de Est in 1990, odata cu achizitia unor publicatii din Praga. PNP detine in proportie de aproape 100a piata publica