Progresele facute de Romania in ceea ce priveste sistemul judiciar au fost recunoscute de oficialii europeni: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este preocupat de unificarea interpretarii si aplicarii legii, reducerea posturilor vacante la nivelul tuturor instantelor si a incarcaturii de dosare.
Cu toate acestea, sustine Raportul de monitorizare, unii dintre membrii alesi ai CSM se confrunta cu potentiale conflicte de interese in probleme legate de inspectie sau aspecte etice individuale, care afecteaza reputatia Consiliului. De asemenea, oficialii europeni sustin ca nu au fost luate masuri pentru remedierea deficientelor manageriale din cadrul Ministerului Public.
Toate aspectele privind sistemul judiciar, atat cele pozitive, cat si cele negative, au fost explicate pe larg de presedintele CSM, judecatorul Iulian Galca.
Noi criterii
Potrivit acestuia, Planul de Actiune al CSM se implementeaza conform calendarului. Regulile interne, potrivit carora membrii CSM nu mai pot vota in chestiuni disciplinare care privesc instanta/Parchetul de unde provin, au fost adoptate, fiind facuti si primii pasi pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii. De asemenea, s-au elaborat noi criterii, mult mai obiective, pentru promovarea magistratilor, precum si pentru recrutarea personalului Inspectiei Judiciare. S-au renovat 25 de instante, Palatul de Justitie a fost redeschis, toate instantele au fost dotate cu echipament IT si conectate printr-o retea securizata, extinderea acestei retele fiind in derulare si la nivelul Parchetelor.
Referitor la aspectele negative evidentiate in Raportul de Tara, precum asigurarea partiala a interpretarii si aplicarii unitare a legii la nivelul intregii tari, CSM a precizat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu CSM a elaborat un proiect de lege privind unificarea practic