înăbuşiţi apoi îndelung şi la foc mic în vin roşu - nelipsit din gospodăriile Burgundiei - până deveneau comestibili. Astăzi, puţini mai respectă reţeta tradiţională. Chiar dacă înăbuşiţi apoi îndelung şi la foc mic în vin roşu - nelipsit din gospodăriile Burgundiei - până deveneau comestibili. Astăzi, puţini mai respectă reţeta tradiţională. Chiar dacă numele de "coq au vin" nu s-a schimbat, bătrânul cocoş a fost înlocuit, de cele mai multe ori, cu puiul. Cum s-a născut această reţetă ? Nimeni nu ştie cu exactitate. Dar în folclorul francez, două nume sunt legate de originea ei: Napoleon şi Caesar. O legendă povesteşte că Napoleon s-a oprit pe neaşteptate la un han. Hangiul nu prea avea ce să-i ofere în afară de un cocoş bătrân şi un vin roşu, ieftin. Aşa că a fiert cocoşul în vin, cu ceva ceapă, ierburi şi legume. Napoleon a fost atât de încântat, încât reţeta s-a răspândit cu repeziciune în toată Franţa. Unii critici susţin însă că mâncarea exista cu mult înaintea lui Napoleon. Chiar de pe vremea lui Caesar, potrivit unei alte legende. Se spune că după ce împăratul Romei a cucerit teritoriul de azi al Franţei, locuitorii i-au oferit ca tribut un cocoş bătrân. Pentru a-l face cât mai digerabil, bucătarul lui Caesar l-a gătit în vin roşu. şi aşa s-a născut coq au vin. Adevărul este că deşi foarte veche (de cel puţin 400 de ani), reţeta nu a devenit populară decât pe la începutul anilor 1900. Peste ea s-au suprapus nenumărate versiuni regionale şi o faimă care a depăşit de mult graniţele Franţei.
Coq au vin
Pentru 4 persoane
Ingrediente: 1 pui mare, 2 cepe, 1 morcov, 150 g bacon neafumat, 70 g unt, 2 căţei de usturoi, 2 linguri făină, 2 linguri coniac, 1 sticlă de vin roşu, 200 ml supă de pui, câteva boabe de piper, 4-5 crenguţe de cimbru, 3 foi de dafin, 300 g ciuperci, 2-3 linguri pătrunjel verde tocat
Mod de preparare: Se tranşeaz