Indemnizaţia de stat de pensie nu va mai fi singurul ajutor pentru bătrâneţile braşovenilor. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) pregătesc de anul viitor lansarea a două tipuri de pensii – pensia facultativă (Pilonul III) şi pensia privată (Pilonul II). Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei buget, finanţe şi bănci a Senatului, a afirmat în urmă cu puţin timp că pensiile facultative vor fi introduse de la 1 ianuarie, iar cele private din iunie 2007.
Potrivit Legii 204/2006, braşovenii care vor dori să participe la un fond de pensii facultative administrate privat nu vor fi condiţionaţi de decizia angajatorului. Contribuţia va reprezenta maximum 15% din venitul brut al participantului şi va beneficia de o deducere fiscală de cel mult 200 euro pe an.
Pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) vor intra în vigoare în luna iulie a anului viitor.
Fondurile acumulate de sistemul privat vor fi gestionate prin intermediul unei societăţi de specialitate.
„Practic, în acest moment nu există dotarea tehnică la nivelul ANAF şi al CNPAS pentru realizarea plăţilor individuale pentru fiecare contribuabil la bugetul de asigurări sociale. Sperăm ca până la jumătatea anului viitor sistemul informatic să intre în funcţiune”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Indemnizaţia de stat de pensie nu va mai fi singurul ajutor pentru bătrâneţile braşovenilor. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) pregătesc de anul viitor lansarea a două tipuri de pensii – pensia facultativă (Pilonul III) şi pensia privată (Pilonul II). Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei buget, finanţe şi bănci a Senatului, a afirmat în urmă cu puţin timp că pensiile facultat