Un raport al UNICEF arată că „într-un procent alarmant de mare, părinţii din România consideră că una dintre cele mai bune metode de a-şi cuminţi copiii de vârstă preşcolară este bătaia”. Dacă punem la socoteală şi copiii abandonaţi, abuzurile din centrele de plasament, avem o imagine a unui sistem de protecţie care nu prea oferă protecţie. Asta –în primul caz - pentru că nici părinţii nu ştiu că nu au voie să-şi bată copiii, iar copiii nu prea ştiu că au drepturi. Chiar dacă ar şti, nu i-ar ajuta cu nimic.
Filme şi povestiri despre abuzuri
Urmând strategia conform căreia e mai bine să informezi şi să previi decât să-i pedepseşti pe cei care greşesc, Autoritatea pentru Protecţia Copilului lansează Campania „Copiii nevăzuţi”, în parteneriat cu Freedom House Romania şi UniCredit Group, Romania Film şi ProRom. Campania a pornit de la ideea filmului „All the Invisible Children”, realizat de opt regizori de notorietate – Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott şi Ridley Scott, Stefano Veneruso şi John Woo. Peliculă care prezintă nerespectarea drepturilor copilului în 7 „variante” – adică 7 scurt metraje. În perioada 15 septembrie - 20 noiembrie, filmul va ajunge, pe rând, în 9 oraşe mari din ţară, printre care şi Braşovul, unde va staţiona de altfel o săptămână.
Campania va continua cu un concurs destinat junaliştilor, precum şi cu unul destinat copiilor. Concursul de creaţie pentru copii „Povestea mea”, urmăreşte colectarea şi premierea celor mai interesante şi impresionante poveşti de viaţă trimise de copii. Elevii din şcolile generale pot trimite eseuri, desene şi fotografii despre ceea ce consideră ei interesant, legat de respectarea drepturilor lor. Copiii care povestesc cel mai frumos despre dramele copiilor din jur pot câştiga de la 100 la 400 de euro. Un raport al UNICEF arată că „într-un procent alarmant de mar