Ungaria urmeaza sa decida daca va permite muncitorilor romani accesul pe piata muncii, dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, a declarat, joi, ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz (foto), citata de Reuters.
In Romania traiesc doua milioane de etnici maghiari iar Ungaria este singurul stat membru al Uniunii care are o granita comuna cu Romania, tara care a primit unda verde pentru aderarea la UE, alaturi de Bulgaria.
"Nu a fost luata nicio decizie, deocamdata. Va trebui sa cantarim numeroase aspecte, inclusiv conditiile precare ale pietei muncii din estul Ungariei alaturi de interesele etnicilor maghiari din Romania", a afirmat Goncz citata de agentia de presa MTI.
"De asemenea, analizam posibilitatea de introducere a unor restrictii temporare si partiale", a declarat ministrul ungar, adaugand ca romanii reprezinta deja cel mai mare grup de muncitori straini din Ungaria, multi dintre ei lucrand in economia subterana.
Rata somajului in Ungaria a crescut la 7,4 procente in perioada iunie-august, fata de 7,3 la suta cat era in mai-iulie, in timp ce in Romania s-a mentinut la 5,1 procente in luna august, cea mai mica din ultimii 14 ani.
Ungaria a devenit membra a Uniunii Europene in luna mai 2004.
Unele state membre ale blocului comunitar pot impune reguli care sa restrictioneze accesul imigrantilor din noile state pe piata muncii.
In acelasi timp, Laszlo Borbely a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca UDMR a cerut Guvernului de la Budapesta sa elimine restrictiile pe piata muncii pentru muncitorii romani sau aceste restrictii sa fie minime.
Ungaria urmeaza sa decida daca va permite muncitorilor romani accesul pe piata muncii, dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, a declarat, joi, ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz (