Ioana Lupea : "Presa a considerat ca este obligata sa reduca diversitatea lumii francofone la numitorul nostru comun, mizeria, maruntisul, periferia."
Ce va ramane in memoria romanilor dupa incheierea Sommet-ului Francofoniei? Ceea ce a implantat acolo, parca programatic, presa scrisa si audio-vizuala in ultimele doua saptamani: interzicerea circulatiei si a parcarii pe cateva bulevarde importante din Bucuresti, traficul supraaglomerat, zilele libere pentru bugetari si elevi, politistii romani indecent de burtosi si risipirea a 10 milioane de
euro pentru o mana de dictatori africani. Ieri, un cotidian central supralicita nedrept: „Nu va imbolnaviti in perioada Summitului Francofoniei”.
Iar un mult prea cool realizator de emisiuni TV incadra scurt evenimentul la categoria „ne enerveaza pe toti, mai ales pe mine si, prin urmare, tot ce ma enerveaza pe mine trebuie interzis”, adaugand: „Adica ajung eu sa nu mai pot sa umblu in Bucuresti din cauza ca vin trei negri dictatori si se dau cu masina, cu Mercedesul prin tara mea”.
Cu tafne de lelita in Gara Obor, cateva dintre televiziunile comerciale si-au deschis fiecare buletin de stiri principal cu prorocirile nevricoase ale reporterilor - incheiate intr-o franceza aproximativa - ca in Capitala blocata de regula nu se va mai putea circula, respira din cauza reuniunii.
Reportajele premonitorii au fost condimentate convingator cu iesirile exasperate ale soferilor prinsi in trafic, in asteptarea apocalipsei francofone.
Fie spus, autoritatile cehe si administratia orasului Praga au trimis in vacanta aproape toti locuitorii capitalei (inclusiv angajatii companiilor private au primit zile libere) pe perioada summitului la care Romania a fost admisa in NATO, iar in perimetrul intrunirii toate magazinele si restaurantele erau cu obloanele trase.
@N_