Dupa ce tarile din vestul Europei si-au pus mari semne de intrebare in ceea ce priveste deschiderea pietei muncii pentru Romania, acum este randul statelor estice sa reflecteze la avantajele sau, in unele cazuri, dezavantajele pe care importul de muncitori le-ar putea provoca. Astfel, potrivit publicatiei electronice EUobserver, Estonia este singurul stat UE care a declarat ca isi va deschide piata muncii pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007, Letonia, Lituania, Polonia si Cehia ar putea adopta aceeasi masura, insa Ungaria, Slovacia si Slovenia raman inca nehotarate.
Deschiderea oficiala a pietei muncii pentru romani si bulgari va fi anuntata catre sfarsitul anului. "Nu anticipam nicio restrictie", a declarat un diplomat lituanian. "Ne numaram printre statele care considera ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toti europenii din UE, fara nicio discrimare", a spus el.
Potrivit unei surse poloneze, Varsovia are "o obligatie morala" sa deschida piata muncii. Desi somajul din aceasta tara a ajuns la 15 procente, se remarca un deficit de forta de munca, aparut dupa ce polonezii inalt calificati au ales sa lucreze in Marea Britanie si Irlanda.
Purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe a declarat ca desi "deschiderea granitelor reprezinta o traditie veche in Ungaria", "in estul tarii, la granita cu Romania, rata somajului este ridicata, fiind necesara mai multa prudenta".
Romanul tot la latini trage
Potrivit unui diplomat slovac, Bratislava inca mai evalueaza posibilul impact al ambelor decizii, dupa ce premierul Robert Fico a avertizat in ultimile luni ca ar putea introduce restrictii. Slovacia are cea mai ridicata rata a somajului din UE, de 14 procente. Potrivit prevederilor Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, cei 25 de membri ai UE pot adopta restrictii partiale sau totale pana cel t