Romanii care spera in schimbari spectaculoase din momentul integrarii trebuie sa mai astepte. Deocamdata, ramanem inca in afara spatiului Schengen si nici nu vom avea dreptul de a munci liber decat in cateva state UE: oficial, este vorba, deocamdata, doar de Spania, Portugalia, Finlanda, Suedia si Estonia.
Imediat dupa confirmarea datei aderarii Romaniei si Bulgariei, guvernul Marii Britanii a anuntat vestea proasta pe care o pregatea de cateva luni: spre deosebire de ceilalti est-europeni deveniti cetateni UE, romanii si bulgarii nu vor primi accesul pe piata muncii din Regatul Unit decat gradual, executivul de la Londra urmand sa anunte in curand sistemul de restrictii.
Decizia Marii Britanii, care a primit deja aproximativ 600.000 de muncitori est-europeni, ar putea influenta si guvernul Irlandei, care a semnalat deja ca, din cauza numarului mare de lucratori imigranti - 250.000 -, nu mai este dispus sa mentina politica usilor deschise.
In estul fost comunist, Estonia este singurul stat care a declarat ca-si va deschide piata muncii pentru romani si bulgari, iar Letonia, Lituania, Polonia, Cehia si Slovacia sunt dispuse, dar nu deplin hotarate sa adopte aceeasi masura. Ungaria si Slovenia nu s-au decis nici ele, insa semnalele sunt mai degraba negative.
Conform Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei, care mai trebuie ratificat de Franta, Germania, Danemarca si Belgia, libera circulatie a fortei de munca - unul dintre principiile fundamentale ale constructiei europene - poate fi suspendata in cazul nou-venitilor pentru a combate ceea ce, in viziunea unor guverne, poate constitui dumping social. Fiecare stat deja membru al UE poate amana accesul muncitorilor straini in mod suveran pe o perioada de maximum sapte ani. CU PASI MICI
Romanii nu scapa de controlul de la frontiera
Cetatenii romani nu vor scapa de controlul de la f