CE SPUNE LEGEA Exista anumite reguli de convietuire materializate in legi pe care ar trebui sa le respectam cu totii. Vecinii trebuie sa cunoasca si sa respecte regulile de bunavecinatate pentru a evita conflictele ce pot degenera usor in adevarate litigii
Una dintre problemele cu care se confrunta deseori proprietarii si care incarca rolul instantelor este legata de nerespectarea servitutii de vedere prevazuta de art. 612 si urmatoarele din Codul Civil roman. Servitutile sunt, astfel cum am mentionat intr-un numar anterior, drepturi constituite asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui alt imobil invecinat.
Astfel, Codul Civil precizeaza ca "Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului, de nu va fi o distanta de ssase decimetri. Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara, pana la linia de despartire a celor doua proprietati."
Aceasta servitute impune unui proprietar obligatia de a nu construi un imobil cu vedere directa (fereastra, balcon, terasa) spre terenul sau casa vecinului la o distanta mai mica de 1,9 metri masurata intre peretele casei sau limita exterioara a balconului si limita despartitoare a proprietatilor (in cazul in care vederea este piezisa sau oblica pe proprietatea vecina, distanta care trebuie respectata este de doar 0,6 metri).
Legiuitorul a instituit aceasta regula in vederea protejarii intimitatii proprietarilor vecini. Prin respectarea acesteia se pot evita conflicte generate de posibile tulburar