O simpla lectura a Raportului de Tara arata suficient de clar ca aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 este conditionata de masuri stricte. De la obligativitatea de a raporta la fiecare sase luni ce progrese am facut, pana la avertismentul ca in urmatorii trei ani pot fi activate oricand clauze de salvgardare, toate acestea demonstreaza ca UE a creat pentru Romania un mecanism mult mai detaliat si mai constrangator decat pentru orice alta tara.
Raportorul pentru Romania in Parlamentul European, Pierre Moscovici, a recunoscut ca aderarea tarii noastre este facuta "in conditiile cele mai dure de pana acum". Acelasi lucru il spun si principalele cotidiane din Europa. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au insa alt punct de vedere. Ei sustin ca nu este nici o diferenta intre situatia Romaniei si cea a statelor acceptate in UE in 2004.
"Conditiile nu sunt dure"
Conditiile impuse de UE pentru aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 nu sunt deosebit de dure, iar tara noastra este destul de bine pregatita ca sa suporte costurile integrarii, a apreciat presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat postului Radio Free Europe, in pagina electronica. "Orice tara care obtine statutul de membru (al Uniunii) continua sa fie monitorizata", a adaugat seful statului, care s-a declarat "un analist la rece al realitatilor romanesti". In opinia sa, nu este nici o tragedie daca, de exemplu, vom pierde 25% din fondurile pentru agricultura, in valoare de cateva milioane de euro. "Ne-au ramas cateva probleme nerezolvate, precum crearea si certificarea agentiilor de plata a subventiilor din agricultura. Daca pana la 1 iunie 2007 nu vom rezolva aceste probleme, vom primi doar 75 la suta din fondurile pentru agricultura. De aceea, nu as spune ca ne-au fost impuse conditii dure", a spus Basescu.
Intrebat daca Romania va fi un membru UE de rang infer