aceştia, şeful statului francez, Jacques Chirac, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Mortiz Leuenberger, premierul Canadei, Stephan Harper, au fost primiţi aseară la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Europa francofonă mai este reprezentată, la nivel înalt, de preşedintele Croaţiei, Stjepan Mesic, de preşedintele Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, şi de premierul Albaniei, Sali Berisha.
Delegaţiile au descins la Hotel Intercontinental, Marriott, Hilton, Howard Johnson, Casa Capşa şi Crowne Plaza. Delegaţia franceză a optat pentru Hotel Novotel. Republica Moldova a decis, în sfârşit, să-l trimită la sommet pe preşedintele parlamentului, Marian Lupu. Autorităţile române i-au mai invitat la reuniune pe foştii preşedinţi, premieri şi miniştri de externe români de după 1989, precum şi pe reprezentanţii familiei regale.
Statele francofone au devenit majoritare în UE
Tot ieri au sosit la Bucureşti şi vor participa şi la deschiderea reuniunii francofoniei comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. După ce Executivul european a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, şi după primirea Ciprului în OIF, statele francofone vor deveni majoritare în cadrul Uniunii.
350.000 de euro pentru cazarea delegaţiilor
Cheltuielile de cazare pentru delegaţiile oficiale sunt suportate de partea română. Suma se ridică la 350.000 de euro, după cum preciza secretarul de stat pentru francofonie, Cristian Preda. Guvernul Franţei a contribuit cu 500.000 de euro la organizarea centrului de presă din incinta Palatului Parlamentului, iar alţi importanţi investitori francezi din România au sponsorizat cu sume de peste un milion de euro organizarea sommet-ului. Firma Renault a pus la dispoziţia organizatorilor 240 de autovehicule Velsatins şi Laguna, ser