Ultima dezbatere publica a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor va avea loc in cadrul celei de a III-a editii a ICAR - The International Catastrophic Risks Forum, eveniment ce se desfasoara in perioada 2-3 octombrie la Bucuresti.
Proiectul va parcurge, apoi, toate etapele firesti ale procesului legislativ - dezbatere in Guvern, in Comisiile de specialitate ale Parlamentului si in plenul acestuia, evitandu-se astfel aprobarea prin procedura de urgenta. "Aplicarea legii se va putea face incepand cu semestrul al II-lea al anului viitor", a declarat Radu Mircea Popescu, coordonatorul Programului Roman de Asigurare la Catastrofe si Consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Oficialii MAI sperau ca procesul legislativ sa poata fi accelerat, termenul initial pentru demararea proiectului fiind 1 ianuarie 2007.
Actul normativ a fost initiat de catre specialistii MAI, ca urmare a faptului ca Romania este unul dintre statele expuse la dezastre naturale, in special inundatii, alunecari de teren si cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale semnificative si chiar pierderi de vieti omenesti.
Aproape 45.000 de case afectate de inundatii
Numai in urma inundatiilor de anul trecut (aprilie-septembrie), au fost afectate 44.800 de case, mare parte dintre acestea fiind distruse, costurile de reconstructie ridicandu-se la peste 11 milioane de euro.
De asemenea, potrivit unui recent studiu publicat de catre Institutul National de Statistica (INS), 6,2% dintre gospodariile din mediul urban aveau locuinta asigurata, fata de numai 1,8% dintre gospodariile din mediul rural.
Proiectul de act normativ instituie un set de mecanisme menite sa asigure aplicarea in Romania a acestui nou sistem de asigurari obligatorii.
Sunt reglementate o serie de criterii de clasificare a locuin