Cum este sa conduci o banca de nisa in Romania? Care sunt principalele caracteristici ale unui segment mai greu de inteles prin noutatea lui: sistemul de economisire si creditare pentru locuinte. Ionut Costea conduce din 2004 prima banca romaneasca specializata in instrumente de economisire si creditare pentru constructia sau cumpararea de locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Wall-Street: Cum ati intrat in lumea financiara si care au fost principalele realizari ale dvs.?
Cariera mea a inceput la Ministerul Finantelor in 1992 cand m-am angajat in functia cea mai de jos din minister, aceea de referent. Acolo am evoluat pas cu pas fara sa am anumite functii, iar in decembrie 1996 am fost numit secretar de stat in cadrul ministerului. Mi-am petrecut doi ani in aceasta pozitie, apoi am primit functia de secretar general adjunct in urma reorganizarii institutiei, in fapt fiind vorba de aceleasi atributii.
In aceasta perioada m-am ocupat de sectorul relatiilor internationale, mai precis a relatiilor de colaborare economica si financiara cu organisme internationale precum FMI sau Banca Mondiala. Totodata, am avut in subordine trezoreria statului, avand responsabilitati foarte mari. Cred ca cea mai mare reusita profesionala din acea perioada a fost prima emisiune de obligatiuni din istoria Romaniei (in marci germane la vremea respectiva) pe care am coordonat-o atunci cand am fost director general adjunct la Ministerul Finantelor.
Wall-Street: Care a fost primul pas concret in banking?
In anul 2000, dupa alegeri , am fost trimis la BERD. Pot afirma ca acest moment a coincis cu intrarea mea propriu-zisa in banking. Inainte de acest pas, am mai facut parte in procesele de restructurare ale Bancii Agricole si Bancorex in calitate de repreentant al Ministerului de Finante. Astfel am ajuns la Londra unde am stat 3 ani in cadrul conducerii admi