Cand spui francofonie, te gandesti automat la Franta, la teatru francez, la muzica frantuzeasca, la Edith Piaf sau Alain Delon, dar anul acesta totul s-a schimbat. Francofonie nu mai inseamna Franta, ci Romania, deoarece 2006 este "anul Francofoniei in Romania" si peste 63 de tari francofone din toata lumea vor vorbi limba "romana" in Bucuresti, "micul Paris" al Europei de Est.
"In fiecare an organizam summit-ul francofoniei pe un continent diferit si anul acesta am acceptat propunerea Romaniei da a-l organiza aici. 63 de reprezentanti ai statelor francofone vor veni in Romania pentru a lansa noi proiecte, tema de anul acesta fiind educatia si tehnologia informatiei. Este o propunere romana si fara indoiala ca Romania cu numarul mare de ingineri pe care ii are s-ar putea implica activ in aceste proiecte", declara Herve Bolot, ambasadorul Frantei in Romania. El crede ca odata cu organizarea acestui eveniment, popularitatea Romaniei va creste, deoarece mult mai multi oameni vor intra in contact atat cu partea culturala, cat si cu cea economica a tarii.
"E bine pentru turism, pentru afaceri, pentru cooperare, pentru toti. Vor fi oameni care vor descoperi Bucurestiul pentru prima data, vor merge acasa si vor povesti prietenilor si asta e un lucru bun. De exemplu, ziarele franceze au scris ca publicitatea care s-a facut in jurul summit-ului francofoniei a determinat o crestere a numarului de turisti francezi interesati sa-si petreaca vacantele in Romania", a adaugat Bolot.
Dar limba, cultura sau arhitectura caselor bucurestene nu sunt singurele lucruri care leaga Romania de Franta, partea economica ocupa si ea un rol important. Cu 4.060 de companii franceze pe piata romaneasca si cu investitii straine directe in valoare de 3,5 miliarde de euro, Franta este unul dintre principalii investitorii straini in Romania.
"Daca ne uitam la prezenta compani